MARTINA

Martina har tränat brasiliansk jiu-jitsu i tio år och tävlat över hela världen. Hon har under sina tävlingsaktiva år bland annat vunnit SM, EM och VM. När hon som landslagsaktiv blev gravid och sökte hjälp via riksidrottsförbundet blev hon väldigt chockad över att det inte fanns någon hjälp att tillgå för kvinnor som genomgått eller genomgår en graviditet. Då ingen på förbundet ville möta hennes önskemål så gjorde hon ett inlägg på Instagram för att uppmärksamma bristen hos förbundet och att det inte satsas för att hjälpa mammor tillbaka till elitidrott. Inlägget blev väldigt uppmärksammat och fler atleter anslöt. Detta resulterade i att RF omgående gjorde något åt saken och nu har tillsatt en grupp med specialister på området som kommer att bistå vid behov.

– Det var jätteviktigt för mig att uppmärksamma den här frågan då jag tycker att det är en förutsättning för att skapa lika vilkor för idrottande. Jag är väldigt glad att jag har lyckats påverka och förhoppningsvis skapat bättre förutsättningar för framtidens idrottskvinnor.

– Jag kan av egen erfarenhet säga att det är en riktig utmaning för kroppen att genomgå en graviditet och även för livspusslet när barnet har kommit. Så som kvinnlig atlet behöver man all stöttning man kan få då vi rent biologiskt och fysiskt måste göra en så stor del av jobbet. Man ska inte behöva sitta och googla sig till hur man ska träna och försöka tolka forskningsrapporter och liknande. Idrottaren ska heller inte behöva testa sig fram utan få professionell hjälp direkt. Hon behöver lägga allt fokus på barnet och på sin kropp.