NEDA & JONNA / ANIMA IF BJJ

NEDA

”Jag hittade idrotten väldigt sent i livet. Passade aldrig in i någon idrott när jag växte upp och blev inte exponerad för annat än skolidrott. Det var i samma veva som jag började jobba extra på en kampsportsklubb i Slussen som jag kände att jag ville prova Brasiliansk jiu jitsu. Jag fastnade. BJJ öppnade upp en helt ny värld för mig, tillsammans med mitt team reste jag mycket och tävlade. Jag byggde självförtroende och lärde mig att sätta mål, planera och genomföra resan från start till podium. Några av mina häftigaste turneringar resulterade i guld och minnen för livet.

Det var också genom idrotten jag lärde känna många av mina närmaste vänner. Sargon, min medgrundare träffade jag 2013, vi har tränat ihop sedan dess och efter att ha hamnat i jobbsammanhang blev vi väldigt goda vänner. Att det skulle bli vi som startade Anima hade jag inte trott då. Vi satt en dag och pratade om vad idrotten betytt för oss och hur vi önskar att fler skulle exponeras för BJJ, särskilt då vi visste hur den påverkat oss och vår omgivning. Vi hade själva delat matta med vuxna, barn, ungdomar, kvinnor, män, mammor och pappor. Variationen ledde också till oväntade band och nya möjligheter. Anima Jiu-Jitsu IF grundades ur tankar och ideér om att engagera och växa tillsammans med unga i områden utanför innerstaden. Vi startade för ca två år sen nu och har haft mobil verksamhet utan en fast plats sen sommaren 2020. Sommaren därefter, alltså i år skrev vi på kontrakt för en egen lokal. Det var på många sätt en oväntad resa, det enda vi visste var att vi ville ha kvinnor i ledande positioner och att det vi erbjuder är mer än bara idrott. Med den utgångspunkten sökte vi massa bidrag och anmälde oss till allt som kunde hjälpa oss att maxa vår organisation och oss som ledare. Vi engagerade också våra vänner för att skapa grunden för Anima och den kultur som vi vill dela med alla som tränar med oss.”

JONNA

”Min träningsresa började när jag var fem år och började träna gymnastik. Jag var tävlings-aktiv i 10 år och tävlade runt om i Sverige. Introducerades för fotboll när jag var 12 år och fastnade. Vi hade en otrolig sammanhållning och vi fick vårat egna omklädningsrum när vi var tonåringar och där formades omklädningsrumshänget. Jag tror att vissa av oss spenderade nog mer tid där än hemma. En vän tog med mig på ett kickboxningspass på SATS och jag blev hooked vid första träningen då kampsporten ligger väldigt nära gymnastiken i rörelser och kroppskontroll. Jag började träna grappling och stående samtidigt och varvade träningarna omvartannat. Jag hittade till BJJn vintern 2020. Det var en sammanhållning på mattan likt den vi hade i fotbollen och bjj teamet pushade varandra för att utvecklas och nå nya nivåer. Jag tävlade i thaiboxning och MMA samtidigt som min kärlek för BJJ växte. Teamet har tillåtit varandra att vara hundra procent transparenta på mattan och vi har delat alla möjliga känslor. Vare sig det har varit på mattan eller i omklädningsrummet.

Jag var ledare i gymnastik tidigare så när Neda frågade mig om jag ville bli ledare för Anima kändes det självklart. Det finns en stor glädje i att se andra utvecklas och kämpa mot sina mål och jag är tacksam att få dela den resan med alla medlemmar och atleter.”

LOCKER ROOM TALK

NEDA

”Jag tänkte lite på det samtalet också om kulturen i omklädningsrummet. Just att det finns en medvetenhet om kampsportens förutsättningar att skapa jämlika förhållanden mellan könen. Kvinnor är underrepresenterade och majoriteten av klubbarna startas, ägs och drivs av män. Att Jonna tillsammans med fyra andra kvinnliga ledare utgör majoriteten av våra ledare i Anima var en självklarhet för oss, särskilt då vi vill ha in fler tjejer i verksamheten men också för att unga grabbar tidigt ska exponeras för grymma ledare och kampsportare som är kvinnor. Jag är stolt över det vi har åstadkommit tillsammans. Kulturfrågan inom idrott och särskilt vår sport är viktigt, det handlar inte bara om att attrahera kvinnor, det handlar framförallt om att skapa en miljö de vill stanna i. Det här är en princip vi satt tidigt kopplat till känslan vi vill att alla våra medlemmar ska ha.”